
 

XIX Copa del Rey de Barcos de 
Epoca - Vela Clasica Menorca

Question for Officials

Date: 2023-08-29

Question No: 01
Question For: Organizing Authority

Question:
*Q&A* Below

Answer:

Question:
RE SI 3.2 pp2 Obviously 1 hour is too little time for a classic to depart the dock and
start a race if the start is "outside" - will you be helping us with whatsapp notices or
VHF calls at specified times, so we don't miss the start after a postponement like this?
Answer:
It has always been like this, and never had any problems, and it is not less than 60
minutes.
Question:
SI 7.1 - It would be extremely helpful to know the course number much earlier than the
warning signal for the race - in order for the crew to be prepared.. can you please keep
us advised by VHF and WhatsAPP of your thinking so the crews can be prepared for
the first few legs?
Answer:
As years before we always try to announce the course for the day as soon as possible.
Question:
SI 7.5 Please check this - there is some problem with the English translation and
something is missing.
Answer:
See amendment SI 1 (It will posted during the day 29.08.23)
Question:
SI 8.1 What are the "Channel Marks".... do you mean all the government aids to
navigation (on the water buoys, towers and shoreside poles/lights that you pass sailing
into the harbor/finish area - or do you mean some subset of that?
Answer:
All those
Question:



SI 9.2 - Will the Vintage Bermudian and Gaff classes always start at the same time?
Answer:
Not necessarily, if possible the starts will be separated.
Question:
SI 9.4 - It would be very helpful if you could give a verbal countdown to signals on the
VHF... do you intend to try and do that?
Answer:
Yes, we always do as long as possible.
Question:
SI 9.5 - If no class/fleet is in their starting sequence (e.g. no warning signal etc has
been made within the previous 10 minutes) could we please be permitted to come in to
the starting box? That would help with checking out the line and pinging the ends
amongst other things.
Answer:
See amendment SI 1
Question:
10.3 - Please clarify. Do you mean no course changes will be made for any course
other than course 0?
Answer:
Change of course can be made for Course 6 reverse and course 0. See amendment SI
1
Question:
13.3 - Do you mean "may" delay, or "shall" delay?
Answer:
MAY. It is a boat's choice. Remember that all other requirements of RRS 44 apply
(special attention to the first sentence of RRS 44.2.
Question:
14 - The CIM Rule builds their rating system for Time on Time scoring method. CIM
recommends that Organizing Authorities use their Time on Time rather than Time on
Distance. Could you please consider using the more accurate method of scoring under
the CIM rating system?
Answer:
Please read RULES FOR THE RATING AND RACING OF VINTAGE AND CLASSIC
YACHTS 2022-2025, Art. 9 ALLOWANCE
Question:
Could you please share the ratings of all the competitors on the notice board?
Answer:
Negative, you can see them all on the following link:
https://www.dropbox.com/scl/fo/dyuaigq021v1nhyqklf5s/h?dl=0&rlkey=fiepulx1kk5xlzip
o84krhg1w
Question:
SI - 15.1 What is "APM"? Where do we find this information.
Answer:
Read, please, rule 24 in page 21 of the RULES FOR THE RATING AND RACING OF
VINTAGE AND CLASSIC YACHTS 2022-2025 (CIM)
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Question:
16.4 If a prostestor protest is upheld - is the 400Euro fee reimbursed? It seems like
this rule discourages protests - which is not the tradition of our sport - and not how the
rules were written.
Answer:
According to the RFEV prescription to RRS 64.4:
"3. The cost arising from measurement checks –excluding the equipment inspector
fees- shall be paid as follows:
(a) if the protest is invalid or dismissed, the protestor shall pay the costs the deposit will
be refunded to the protestor, taking as delivery to account the deposit.
(b) If the protestee is penalized, the deposit will be refunded to the protestor and the
protestee shall cover the expenses arising from the protest.
(c) If the protest committee decides under RRS 64.4(a), the costs shall be equally
covered by the protestor (or the organizing authority in the case referred to in point 2
above) and the protestee."
Question:
ANNEX 5
Do you intend to add an exception (at the top under title) for races that start inside the
harbor - as you have for races that finish inside the harbor?
Answer:
See Amendment SI 1
Principal Race Officer
29.08.2023
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