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Ora Cup Ora 

Question for Officials

Date: 2023-08-05

Question No: 02
Question For: Protest Committee

Question:
Today on race 2 of Juniores Blue which was abandoned, I took 2 penalties for Rule 42.
As the race was abandoned, I want to know if tomorrow I take a penalty, I have to do two
turns, or retire from the race.
At the Worlds Optimist, was the same case and if the race is abandoned the penalty
doesn’t count. Do it is the same here ?

Answer:
Thanks for your question.
Under RRS  P3. POSTPONEMENT, GENERAL RECALL OR ABANDONMENT 
If a boat has been penalized under rule P1.2 and the race committee signals a
postponement, general recall or abandonment, the penalty is cancelled, but it is still
counted to determine the number of times she has been penalized during the event.
So the PC applied RRS P3 properly.
If you were penalized again, rule P.2.3 will be applied: "P2.3 Third and Subsequent
Penalties When a boat is penalized a third or subsequent time during the event, she shall
promptly retire. If she does so her penalty shall be disqualification without a hearing and
her score shall not be excluded. If she fails to do so her penalty shall be disqualification
without a hearing from all races in the event, with no score excluded, and the protest
committee shall consider calling a hearing under rule 69.2."
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